Falafel är jag inte så bekant med. De gånger jag lagat falafel hemma har jag köpt den färdiga blandningen där man bara tillsätter vatten och sedan friterar i en panna.
I dag tänkte jag göra falafel från scratch men när jag googlade recept för inspiration märkte jag att alla recept jag hittade utgick från torkade kikärtor – något jag varken hade hemma eller egentligen hade tid till att preparera.
Först sjönk modet men så tänkte jag att det måste ju funka med konservkikärtor och kikärtsmjöl? Sagt och gjort, dagens rätt är ett experiment som både fungerade och smakade gott!
Ingredienser:
1 brk kikärtor (570 g)
3 dl kikärtsmjöl
2 vitlöksklyftor
1 liten röd lök
0,5 dl torkad persilja
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
Så här gör du:
- Häll av vattnet från kikärtorna.
- Lägg kikärtor och alla ingredienser i en skål och kör med mixer. Låt degen vila cirka 15 minuter.
- Fukta händerna och forma tefat, hjärtan eller bollar och fritera/stek i olja.
Till detta åt vi en grönsaksblandning av majs, tomater och gurka med en dressing gjord på olivolja, salt, vinäger och lite majonäs ihop med pitabröd.