Irakisk matkultur

Geymar, gemar, irakisk delikatessfrukost
Geymar (gemar) – en irakisk delikatess till frukost.

Irakisk mat är en salig blandning från hela mellanöstern men kanske framför allt från det persiska och turkiska köket. Vissa traditionella maträtter kan man spåra ända tillbaka till det gamla Mesopotamien. Enligt mig håller många irakier på sina mattraditioner oavsett om man är muslim, kristen eller icke-troende och de är noga med att det ska tillagas enligt ”deras recept”.

Vardagsmaten utgörs ofta av så kallad ”margat” (gryta), som kan bestå av kött, fisk eller vegetariska ingredienser och kan varieras i oändlighet. Margat äter man tillsammans med ris och/eller bröd. Annars är den irakiska maten ganska lik övriga länder i mellanöstern och består ofta av risrätter som t ex birjani, kubbe eller dolma.

Irakisk curry
En irakisk curry-blandning

Ofta tillsätter man kardeumma, torkad lime, citron, citronsyra, tamarind eller granatäppeljuice i matlagningen. Man använder också färdiga kryddblandningar som t ex birjani-krydda, kyckling-krydda, kött-krydda etc. Den allra vanligaste kryddblandningen är ”Sju kryddor” och används lika ofta som salt och peppar. Här kan du läsa mer om Sju kryddor och du hittar även ett recept på kryddan.

Kubbe av bulgur fylld med köttfärs och pinjenötter
”Kubbe” av bulgur fylld med köttfärs och pinjenötter

Vid fest och andra tillställningar serveras ofta olika sorters dolma (Iraks dolma är den godaste!), kubbe, kyckling och förstås ris. Kebab är något som också står högt i kurs och oftast då en grillad variant som kallas för shish kebab där man använder speciella platta grillspett. Annat som gärna läggs på grillen är bitar av kyckling eller kött (tikka) som marinerats i yoghurt och kryddor.

Obligatoriska inslag på ett irakiskt matbord är bröd och ris. Andra vanliga tillbehör är hemmagjord yoghurt och torshi (inlagda grönsaker i vinäger).

Efter maten dricker man alltid te som gärna serveras i speciella koppar som kallas för ”stikan”. Det irakiska teet är ganska beskt i smaken och det styr man upp genom att ha i rejält med socker och ibland kryddas teet med kardemumma. Bra att veta om du tänker bjuda på te i stikan är att se till att det är fyllt till bredden – i annat fall kan du betraktas som snål.

Chai är ett måste på maten!