Här kommer ytterligare en favorit, köttfärs med ägg. Det blir nästan som en paj och normalt äter man det med sallad i pitabröd. Den går också bra att äta med kniv och gaffel, då passar t ex friterad/kokt potatis och någon god vitlökssås bra till.
Rätten kan varieras genom att man t ex blandar i ärtor, hackad paprika, majs eller tärnad förkokt/friterad potatis. Man kan blanda i vad man vill och tycker om. Har du inga ägg hemma – bli inte ledsen – det går bra utan ägg också och då äts rätten med fördel med pitabröd eller liknande.
Ingredienser (cirka 4 personer):
300-400 g köttfärs
1 hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
5 medelstora ägg
2 msk olja
1 krm gurkmeja
1 msk sju kryddor eller curry
1 krm citronsyra (eller noomi basra/torkad lime/citron)
1 tsk kanel
salt & peppar efter smak
Så här gör du:
- Vi brukar tvätta vår köttfärs. Det behöver inte du göra, men om du vill prova och se om det blir någon skillnad i smak tar du köttfärsen och lägger i en sil i kallt vatten. Dela köttfärsen lite med fingrarna och lyft sedan upp silen från vattnet och låt det mesta av vattnet rinna av.
- Lägg köttfärsen i stekpannan tillsammans med lök och vitlök och låt fräsa till allt vatten kokat bort. Tillsätt kryddorna och stek till köttfärsen är genomstekt. Klicka sedan i tomatpurén och blanda noggrant och låt steka på svag värme några minuter.
- Knägg äggen i en skål. Salta och rör om. Nu kan du välja att göra på två sätt. Antingen att sänka värmen på spisen och lägga på ett lock och låta det stå till äggen stelnat. Alternativ två är att ställa in allt i ugnen och hälla äggblandningen direkt på köttet. I annat fall häller du köttfärsen i en ugnssäker form och sedan äggblandningen över. Ställ i ugnen på cirka 200 grader i 20 minuter eller till ägget har stelnat.
Servera med en grönsallad, ät och njut!
3 kommentarer