Förra sommaren odlade jag aubergine för första gången – det kan jag rekommendera dig som vill prova. Det blir en ganska kraftig och ståtlig växt och i slutet av sommaren kan man skörda de vackra frukterna. Jag förodlade mina i kruka men planterade sedan ut dem på sommaren.
Det här receptet är inte gjort på egenodlad aubergine men smakade bra ändå. Jag har skrivit om det här receptet tidigare men har nu förenklat det ytterligare.
Ingredienser cirka 4 personer:
2 st aubergine
500 g köttfärs
1 st hackad lök
3-4 st vitlöksklyftor
1 krm kanel
0,5 msk torkad lime
1 krm svartpeppar
1 msk salt
1 tsk 7 kryddor
1 näve hackad storbladig persilja
0,5 dl mjöl
Sås
1,5 msk tomatpuré
3 dl vatten
Tomatskivor alternativt paprikaskivor.
Så här gör du:
- Skala auberginerna och skär i 0,5 centimeters skivor. Salta på båda sidor och låt ligga minst 30 minuter.
- Under tiden kan du finhacka löken, vitlöken, persiljan och blanda samman med alla kryddorna, mjölet och köttfärsen.
- Torka av aubergineskivorna med lite hushållspapper och stek dem gyllenbruna i lite olja.
- När skivorna svalnat något formar du små ”minikorvar” av köttfärsen och lindar sedan en aubergine runt varje ”korv” och lägger tätt i en ugnsform. Mellan kebaberna kan man trycka ner paprika- och/eller tomatskivor.
- Blanda tomatpuré och vatten, krydda med lite mer salt och peppar och häll sedan över kebabrullarna. Ställ formen i ugnen på 200 grader och låt stå i cirka 45 minuter.
Jättegott att äta med bröd och sallad, men passar så klart också med ris.
Här nyss uttagen från ugnen: