Biryani med räkor

Biryani med räkorOh så gott! Det här superenkla receptet måste du pröva, du blir inte besviken!

Jag skrev i ett tidigare inlägg att jag hade ätit en rätt i Sharja, Förenade Arabemiraten, på en irakisk restaurang som bestod av biryani med scampi. Nu har jag fått ihop ett som påminner väldigt mycket om det. Enda skillnaden är att jag har räkor i eftersom jag bojkottar scampi. (Tycker jag du med ska göra – varför du ska göra det kan du läsa om här >>)

Ingredienser (cirka 6 personer):
5 dl ris
1 kg oskalade räkor
2 st finhackade gula lökar
4 st pressade vitlöksklyftor
2 dl blandade grönsaker, ex ärtor, majs och paprika (kan uteslutas)
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
1 krm gurkmeja
0,5 tsk kanel
0,5-1 tsk korianderfrön
0,5 tsk cayennepeppar
8 msk smör
1 liter vatten

Så här gör du: 

  1. Skölj riset noggrant och ställ i kallt vatten i en halvtimme.
  2. Skala räkorna. Ta hälften och hacka i småbitar och lägg hackade och hela i varsin skål.
  3. Smält smöret i en stekpanna och lägg i pressad vitlök och finhackad lök och stek på medelvärme i några minuter så löken blir glansig.
  4. Häll av vattnet från riset och lägg ner i stekpannan med löken. Fräs under omrörning någon minut.
  5. Lägg sedan ner alla kryddor inklusive de hackade räkorna samt vattnet. Låt det koka upp och sedan koka under lock på trean i cirka 20 minuter.
  6. Stäng av värmen, lägg i grönsakerna och rör om och låt stå på eftervärme cirka 30 minuter så att riset fortsätter tillagas i ångan.
  7. Häll upp på fat och garnera med de hela räkorna.

Smaklig måltid!

 

 

Lämna gärna en kommentar :)