Bönor till frukost (Bagilla)

Bondbönor, bagillaBondbönor till frukost är vanligt i hela mellanöstern men kanske allra mest omtyckt i Egypten där den ses lite som en nationalrätt.

Bönor äts alla tider på dygnet, till frukost, lunch men också middag eller som ett litet mellanmål. På restauranger serveras det ofta som meze och du hittar även bondbönan som fastfood på gatan.

I det gamla Egypten, på Faraos tid, åt man bondbönor och det sägs att man har hittat rester och små bruna bönor i de gamla gravkamrarna. Ett välkänt arabiskt ordspråk säger just något i stil med ”Bönor har även tillfredsställt Faraos mun”.

I Irak spelar bönan också en stor roll och rätten Bagilla är mycket populär både till frukost och som snacks.

Vanligtvis tillreder man den torkade bondbönan genom att den får stå i vatten över natten, och på morgonen steks den i olivolja tillsammans med lite lök för att sedan mosas med en gaffel. Bagilla äts nästan alltid med bröd och gott till är stekt eller kokt ägg.

Här kommer en variant för den som blir sugen på morgonen och glömt lägga bönorna i blöt.

Förkokta bondbönor, bagillaBöndipp (cirka 4-6 personer):
1 brk förkokta bondbönor
1 st krossad vitlöksklyfta
2 msk torkad persilja (färsk går så klart också bra)
2 msk olivolja
salt

Så här gör du:

  1. Öppna burken och häll av lite av spadet från burken i ett glas. Häll ut resten och lägg bondbönorna i en kastrull med oljan.
  2. Lägg i vitlöken och persiljan och låt steka några minuter på medelvärme. Om röran känns för tjock kan du spä ut med lite av spadet du sparade.
  3. Mosa bönorna med en gaffel och salta. Smaka av.
  4. Lägg upp på fat och ringla lite olivolja över. Använd bröd att äta röran med.

Bondbönor, bagilla

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*