Chili- och vitlökskryddat brytbröd

Gott knytbröd, brytbröd med chili och vitlökOh så gott detta brytbröd! Man kan äta det precis som det är eller som vi gjort nu, doppat i olika röror och såser. Perfekt plockmat eller en mysbricka på kvällen. Vi åt vårt bröd med lite oliver, libanesisk vitlökskräm och olivolja med balsamvinäger. Makalöst gott!

Gott knytbröd, brytbröd med chili och vitlök

Recept till libanesisk vitlökskräm hittar du här >

Degen till brödet gjordes av vanlig pizzadeg: 
50 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
ca 7 dl vetemjöl

Så här gör du:

  1. Blanda torrjäst med socker och ljummet vatten.
  2. Blanda sedan i olja, salt och vetemjölk.
  3. Knåda ihop till en smidig deg och ställ att jäsa på en varm plats i minst 30 minuter.

Gott knytbröd, brytbröd med chili och vitlök

Chili- och vitlöksblandning:
1-2 röd chili
3 vitlöksklyftor
2 näve persilja
2 näve basilika

Så här gör du:

  1. Finhacka allt och stek på medelvärme så allt blir glansigt, men akta så det inte bränns!
  2. Gör små bollar och rulla till avlånga remsor som du sedan rullar i chili- och vitlöksblandningen.
  3. Gör en ”knut” och lägg i en form. Fortsätt sedan med resten av degen. Lämna lite luft emellan varje ”knytboll” eftersom den jäser ytterligare i ugnen.
  4. Avsluta med att strössla med lite riven ost över.
  5. Grädda i ugn på 225 grader i cirka 25 minuter.
  6. Gott knytbröd, brytbröd med chili och vitlök

* * *
Detta är inlägg #41 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*