Custard (castar)

Custard, en enkel men god efterrätt

Custard innehåller lite olika saker beroende på var man köper det. I England till exempel är custard något helt annat än den custard man kan köpa i de orientaliska livsmedelsaffärerna.

Custard, eller castar som efterrätten kallas, görs av ett färdigblandat pulver som består av majsmjöl, ”tjock vaniljsås-smak”, salt och färgämne (enligt ingredienserna på förpackningen).

Mjölet vispas med kall mjölk, smaksätts och får sedan kokas tjock. Därefter häller man upp blandningen antingen på fat, eller i ett glas för att kallna och stelna.

Custard påminner mycket om tjock vaniljpudding men eftersom man tillsätter smaksättare blir den till en helt egen dessert.

Ett trevligt sätt att göra den här efterrätten är att varva custard och gelé, det ser läckert ut med de olika lagren. Det finns custard som redan är smaksatt att köpa, t ex jordgubb eller pistage, då blir krämen rosa respektive ljust grön.

Det finns mängder med sätt att smaksätta den neutrala custarden. Vanligast är att använda så kallat blomvatten. De finns i lite olika smaker men ros och apelsin är vanligast.

När custarden stelnat garnerar man med t ex krossade pistagenötter, kokos, strössel, riven choklad eller vad man gillar.

Ingredienser för 4 personer:
5 dl mjölk
2 rågade msk custard
2-3 msk socker
0,5 msk rosvatten alt apelsinvatten

Så här gör du:

Mät upp 5 dl mjölk i en kastrull och vispa ordentligt ned custarden.

Lägg i socker och det du tänker smaksätta den med och vispa lite till. Därefter sätter du på plattan och låter det koka upp under omrörning. Se upp dock, det går snabbt till att stelna. Låt sjuda någon minut och häll sedan upp på fat eller i vackra glas och lägg på den topping du önskar. Låt svalna. Godast är kylskåpskall.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*