Dadlar (tamar)

Dadlar hör till sorten stenfrukter och har odlats i över 8000 år och det finns mer än 1500 sorter. När jag frågar svärmor räknar hon lätt och snabbt upp 15 av sina favoritsorter.

Dadlar i klase

Dadelfrukten är ett avlångt bär och finns i många olika storlekar och färgtoner. Den minsta är omkring 2,5 cm och den längsta cirka 7 cm. Det finns mörkbruna dadlar, rödaktiga och gulbruna som är de allra mognaste. Ju mognare desto sötare. Torkar man dadeln blir den ännu mer söt.

På väg upp för att plocka dadlarMan skulle kunna odla dadlar i Sverige för palmen tål kyla ända ner till -12 grader. Kanske något för den som har växthus? Fördel om man är bergsklättrare kan tilläggas.

Under Ramadan, muslimernas fastemånad, så bryter de allra flesta fastan med dadlar och leban (yoghurt-dryck).

Vi har även en dadeltradition i Sverige. Vi äter dadlar till jul, kanske inte  i lika stor utsträckning som förr i tiden, men jag tror inte ännu att jag sett någon julkorg där dadlar inte funnits med som en ingrediens.

Dadlar och sesam är mumsDadlar kan man äta både färska och torkade. De passar bra till frukost med yoghurt eller fil. Det är vanligt att använda dadelmassa till efterrätter eller bara ersätta kärnan i en dadel med en nöt eller mandel. Man kan doppa dem i choklad och man kan även ha dadelsås i sin matlagning. Mina barn älskar till exempel ris med dadelsås. Min personliga favorit är att doppa dem i tahini (sesam). Åh så gott!

Dadlar sägs ha positiv effekt på hälsan som t ex att det hjälper om man har matsmältningsproblem, blodbrist, stärker tandemaljen, ger snabbt energitillskott, berikar mjölken hos ammande mammor och dadlar delas också ofta ut till kvinnor som nyss fött barn.

Dadlar säljs både direkt på gatan men också i stånd och i butiker, en del så exklusiva så att man först tror de säljer ädelstenar. Nedan är en bild från ett dadelstånd i Iran.

Dadlar i Iran

Under Saddams tid stängdes vattenflödena av i södra Irak för att försvåra livet för hans motståndare och det har satt sina spår på mer än ett sätt. På palmerna till exempel syns de åren tydligt genom att stammarna avsmalnat i brist på vatten. Sedan vattnet öppnades upp igen har palmerna återfått sina rätta tjocklek. Vissa träd ser ut som de har midjor på grund av detta.

PalmträdPalmträdPalmträd

I oktober 2013 exporterades 17.000 ton dadlar till länder i Asien. Före Iran-Iraq kriget låg siffran på 500.000 ton årligen. * Idag rankas Irak som det sjunde största landet att producera och exportera dadlar. Stora insatser görs nu i landet för att återuppbygga dadelindustrin.

Källa: Iraq business news.

Palmträd

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*