Min farmor var känd i hela Sollefteå för sina goda chokladbollar. Nåja, eller åtminstone känd i kvarteret där hon och farfar bodde. Jag minns att ungarna tävlade om vem som skulle få komma med hem och smaka och jag minns också att jag hotade några att de inte skulle få smaka om de inte gjorde som jag ville. Inte särskilt snällt. Som tur är jag mycket snällare idag och bjuder därför på detta recept som är i klass med farmors chokladbollar.
I kväll är svärmor på väg hit. Ska bli kul att höra vad hon tycker om dessa och om de gör något liknande detta i Irak.
Ingredienser:
- 3,5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 2 dl socker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 150 gram smör
- 2 msk kallt starkt kaffe, gärna espresso
- Kokos eller pärlsocker att rulla bollarna i
Så här gör du:
- Du kan göra på två sätt. Det vanligaste sättet är att blanda allt i en skål och sedan knåda med händerna. Du kan också prova att först mixa havregrynen och sedan blanda i resten och knåda med händerna.
- Forma till små bollar och rulla i pärlsocker eller kokos.
- Ställ dem kallt i kylen eller frysen för att stelna.
Serveras chokladbollarna direkt från frysen.
Tips! Du kan smaksätta chokladbollarna med lite mintdroppar eller blanda i hackade hasselnötter, mandel eller rulla chokladbollarna i frukt- eller lakritsströssel.