En klassisk risrätt med fisk (mutabbaq samak, semak)

En klassisk risrätt med fisk (mutabbaq samak, semak)

Det här är en irakisk klassiker och lite lyxigare med laxfiléer än som i originalreceptet där man ofta delar mindre fiskar i halvor och friterar dem med både skinn och ben kvar.

Det blir extra gott när man som här varvar fisk, ris, lök och russin och låter det stå en stund på plattan så att ingredienserna får ta smak av varandra. Extra gott, men inte alls nödvändigt, är att skeda i ett par-tre matskedar från oljan som man friterat fisken i. Det ger extra smak och blir väldigt gott – ett litet knep för att förhöja maträtten.

Det här receptet räcker till 4 rejäla portioner.

Ingredienser
4 laxfiléer
1 msk curry
1 tsk mortlad/mald spiskummin
salt och svartpeppar efter smak
rapsolja att steka i

Riset
5 dl ris
ett par stänk gurkmeja
1 krm lök (mald krydda)
1 krm paprika
0,5 krm svartpeppar
salt
vatten
rapsolja

Russinblandning
1 gul lök
1 krm gurkmeja
0,5 tsk curry
1 tsk torkad, mald lime (noomin basrah)
2 dl russin (gula eller svarta)
rapsolja att steka i

Så här gör du:

  1. Börja med att skölja riset noggrant och låt det stå i kallt vatten i minst 30 minuter.
  2. Tina fisken och skär i kuber. Blanda ihop curry, spiskummin, salt och svartpeppar och doppa i kryddblandningen så det når runt alla laxkuber. Fritera sedan laxkuberna i oljan så de får fin färg (jag brukar hälla i så mycket olja så det blir ett tunt lager på botten). Ta upp kuberna och låt fettet rinna av på hushållspapper.
  3. Nu är det dags att koka riset. Häll av vattnet från riset. Häll i lite olja i en kastrull och lägg i riset och ner med alla kryddor förutom saltet. Låt fräsa någon minut så riset färgas av kryddorna. Häll på kokande vatten så det täcker och någon centimeter över. Häll i saltet och rör om. Lägg på ett lock och låt koka till nästan allt vatten är borta, vrid då ner plattan till ettan och låt riset ångas klart. Du kan försiktigt med en gaffel lufta riset ett par gånger under tiden.
  4. Russinblandningen går fort att få till. Lägg russinen i en skål med varmt vatten några minuter. Skär löken i tunna skivor. Ha lite olja i pannan och fräs löken till den blir mjuk och glansig, tillsätt russinen och alla kryddor. Låt allt bli genomvarmt.
  5. Häll över riset tillfälligt i en skål. Använd sedan samma kastrull och varva ris, lax, russingblandning. Börja och avsluta med ris. Skeda över några matskedar från fettet du friterade fisken i. Lägg på ett lock och låt stå på spisen på ettan i cirka 15-20 minuter.
  6. För att servera kan du antingen lägga på ett fat och vända kastrullen upp och ner eller skopa upp på ett fat.
  7. Lycka till!

 * * *
Detta är inlägg #72 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*