Förslag på hur du kan smaksätta ditt ris

Det finns många sätt att enkelt göra vardagsriset lite godare. Två metoder är att tillsätta lite färg eller en smak – eller varför inte båda delarna samtidigt?

Det enda man egentligen ska vara noggrann med är att skölja riset väl innan man kokar riset. Och har man tiden att låta det stå i kallt vatten i minst 20 minuter är det nästan omöjligt att misslyckas med riset.

Tomatris – att tillsätta tomater i riset är riktigt gott och ett bra tips till den som vill leva lite snålt. Tomatris tycker jag blir som en hel måltid i sig, det enda man behöver till är egentligen bara lite naturell eller turkisk yoghurt.

Ris med bondbönor – en av mina favoriter. Fungerar också som en hel måltid med lite yoghurt, men passar mycket bra till både kyckling och fisk.

BiryaniRis på påseRis med stekt lök, russin och spagetti

Färdiga kryddblandningar – finns att köpa i butiker med sortiment från mellanöstern. Titta i kryddhyllan, vanligt är iransk riskrydda men också Indiska varianter kryddpåsar är goda att blanda ner med riset. Vill du göra en egen kryddblandning ger gurkmeja, kanel och kardemumma vacker färg och god doft till riset.

Zereshk är ett bär som nästan alltid pryder riset i Iran. Det ger en härlig färg men också en syrlig smak. Bären läggs på riset efter att det är kokt.

Saffran och gurkmeja – ger skön färg till riset. Har man vitt ris över från dagen innan kan man göra en liten mindre, ny sats, och färga med gurkmeja och sedan blanda med gårdagens. Det blir fina gula och vita korn som blandas med varandra.

Ärtor, majs och paprika-blandning finns att köpa i frysen färdigblandat. Kan man antingen koka bredvid och sedan blanda ner i riset eller tillsätta efter att vattnet kokat bort från riset och låter kastrullen stå kvar på plattan cirka 20 minuter. Då ångas grönsakerna färdiga tillsammans med riset. Gott med en smörklick i efter.

Berberis ZereshkFräs lök och russinPersilja, gott i mat

Fritera/rosta grönsaker eller nötter/mandel tillsammans med russin och lök. Var inte rädd för att prova olika kombinationer som du sedan garnerar det kokta riset med.

Dillris. Blanda ner några rejäla matskedar torkat ris innan du häller på vattnet i kastrullen, rör om noga och på med lock. Enkelt och gott.

Dadelsås och yoghurt – en klassiker! Blanda ner lite dadelsås tillsammans med turkisk yoghurt på din tallrik med ris och du vill inte äta av något annat. Nästan i alla fall.

Vill du tipsa om en skön smak till ris får du mer än gärna kommentera här. Det är alltid kul att lära sig något nytt och smaka nya smaker.

>Dillris med bondbönorBondbönor är gott i risStora kastruller till stora kok

En kommentar

  1. Fantastiska varianter på ris! Underbart, men hur påverkar detta diskussionen (arsenikdebatten) om ris i Sverige just nu?
    Vet du om man har motsvarande debatt i Irak – Iran?
    MVH Steffe

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*