Fruktmarknad i Nasiriyah, Irak

Fruktmarknad i Nasriyah

Träskmarkerna vi besökte (vilket orättvist namn på en plats som är så vacker) var en av de platser vi besökte som jag minns starkast (kan du läsa om här). Ett annat starkt minne är frukt- och grönsaksmarknaden som ligger i anslutning till centrumet av Souq el Shough.

På frukt- och grönsaksmarknaden trängs bodar med pyramidlastad frukt och högar av grönsaker. Det är färgstarka och lite dammiga grönsaker som säljs.

Grönsakerna och frukterna är på riktigt solmogna här. Men det enda som egentligen odlas i Irak är  tomater, mycket importeras från Iran och tidigare från Syrien.

På 70-talet låg det ett garage på den här platsen och under 80-talet byggde regimen en scen där man offentliggjorde beslut och firade viktiga datum. 2003 revs scenen och staten tog över och en marknadsplats anlades som man hyrde ut till intresserade.

Fruktmarknad i Nasriyah

Även gatan används för försäljning, i början och slutet sitter ibland äldre och unga kvinnor och säljer sådant de själva tillverkat eller plockat; geymar, sallad, torkad fisk mm.

IMG_7628Fruktmarknad i Nasriyah

Överallt möts man av unga pojkar med skottkärror som erbjuder sig att köra hem varorna mot ersättning.

Marknaden är en livad plats, försäljare ropar ut sina varor; ”Hamra” (tomater) och ropen blandas med trafikljud och av högljudda köpare och säljare som gör affärer.

De var många nyfikna ögon vi mötte.  Vår familj såg ju inte precis ut som att vi var permanent bofasta med våra barns ljusbruna hårfärger och vår Phil & Ted-vagn. Jag såg en annan barnvagn under vårt besök i Nasiriyah. Kanske det beror på alla avlopp som ligger ovan gatan och de otroligt höga trottoarkanterna – det går oftast fortare att ta sig fram med ett barn på armen.

Fruktmarknad i Nasriyah

Fruktmarknad i Nasriyah

Fruktmarknad i Nasriyah

Fruktmarknad i Nasriyah

Kyckling/höns finns också till försäljning och på sina håll får man väl kalla de för frigående. 🙂

Fruktmarknad i NasriyahFruktmarknad i Nasriyah

Fruktmarknad i Nasriyah

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*