Fyllda mini-zucchini (mashi, mahshi)

Mashi, irakisk gryta med fyllda zucchiniDet här är ett traditionellt recept, lite modifierat av mig förstås, och förutom kryddor som passar vår familj så blandar jag inte med ris utan serverar det bredvid.

De här mini-zucchinisarna finns oftast att köpa i butiker med sortiment från mellanöstern. De finns i flera storlekar, men godast är de som är lite ljusare och cirka 10-15 cm långa, det blir också en bra portionsstorlek och lättare att lägga upp på fat.

Att laga Mashi är lite pillrigt eftersom man ska karva ur innehållet från mini-zucchinisarna och man vill inte att ”väggarna” ska spricka. Till detta används normalt en ”manakra” (vet inte vad man ska översätta det till) men t ex en urkärnare, potatisskalare och en smal kniv funkar också.

Här ska jag göra mashi

Manakra-verktyg har jag själv letat efter för att köpa men inte hittat någonstans. På en loppis hittade jag däremot ett segelmakarverktyg som funkar perfekt för detta ändamål! Så med lite fantasi går det att lösa för att tömma de små på innehållet.

Ingredienser (cirka 4 personer): 
2 st mini-zucchini per person brukar bli bra
150 g lammfärs
1 riven vitlöksklyfta
1 finhackad gul lök
1 näve finhackad storbladig persilja
0,5 msk salt
1 tsk sju kryddor
1 krm kanel
0,5 msk torkad lime (noomi basrah)
1 krm svartpeppar
3 msk tomatpuré
0,5 dl gula sultanrussin
200 g konserverade kikärtor
2 st tandpetare/zucchini

Så här gör du:

  1. Skär av toppen en centimeter in, det ska du sedan skära en skiva av och sätta som lock. Peta därefter ur innanmätet ur zuchhinisarna med hjälp av ett verktyg som passar dig ;).
  2. Blanda lammfärs, lök, persilja, vitlök och alla kryddor.
  3. Fyll varje zucchini med färsen och sätt på ett lock som du fäster med tandpetare. (Det blir köttfärs över.) Gör sedan några knivstick på sidorna av zucchinin med hjälp av en vass kniv.
  4. Köttfärsen som blev över steker du i en gryta till färsen får färg. Lägg därefter i russinen och tomatpurén och låt fräsa några minuter till. Akta så det inte bränns.
  5. Lägg sedan i de fyllda zucchinisarna och kikärtorna, häll på vatten så det täcker och låt koka i cirka 30-45 minuter. Sänk därefter temperaturen och låt sjuda till det är klart, cirka 20 minuter.

Serveras med ris och en god sallad.

Smaklig måltid & lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*