Gör egen ost av yoghurt – busenkelt att smaksätta

Gör egen färskost - busenkelt!Jag är uppvuxen med hemmagjord färskkost, min mamma använde sig av filmmjölk som fick stå och dra i en kökshandduk. Vitlök och gräslök var populär smaksättare minns jag. Varje gång jag får ett ryck och gör egen ost undrar jag varför jag inte gör det oftare – det är ju så mycket godare än den man köper och betydligt billigare. Den här gången använde jag vanlig naturell yoghurt (3%-ig). Det tar bara ett dygn att få osten färdig och det är väldigt lätt att smaksätta den. Perfekt och lyxigt om du vill göra en egen ostbricka. Ringla lite olivolja över färskosten så blir det ännu lite godare.

Ingredienser:
naturell yoghurt, 3%
ev lite färsk vispgrädde

Smaksättning jag använde:
riven vitlök och hackad gräslök (var försiktig med vitlöken som lätt blir stark, jag använde bara en halv vitlöksklyfta)
rivet skal från en citron (man kan även ha lite mynta i)
zaatar (dessa tre har jag använt mig av på bilden, recept på zaatar hittar du här >)

Andra smaksättningsförslag:
krossad grönpeppar
finhackade svarta oliver
finhackad persilja och gräslök
chili- och paprikapulver
finhackade soltorkade tomater och basilika
finhackade valnötter

Så här gör du: 

  1. Koka upp yoghurten och häll sedan i en ren handduk som ligger i en sil. Låt rinna av i en bunke. När yoghurten svalnat ställ i kylen över natten.
  2. Nästa dag kan du experimentera med smaksättare. Om osten känns och smakar för strävt tillsätt lite färsk vispgrädde som rundar av smaken, börja med ett par matskedar, men se upp så att osten inte blir för utspädd.

* * *
Detta är inlägg #43 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*