Grekisk moussaka – släkt med tepsi kanske

Grekisk moussaka släkt med tepsi?

Moussaka – härliga smaker av aubergine, köttfärs och ost. Vi äter det som det är med lite sallad och med bröd. Lyxigt gott och väldigt enkelt att laga till.

Ingredienser cirka 4 personer: 
2 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 gr köttfärs
2 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 msk oregano
3 dl köttbuljong
0,5 msk paprikakrydda
1 tsk socker
1 krm peppar
0,5 msk salt
2 dl naturell yoghurt
1 dl mellangrädde
3 ägg
2 dl riven mozarella
1 dl riven parmesan
salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Skala aubergine och skär i tunna skivor – lägg på hushållspapper och strö över salt. Låt ligga så i cirka 20 minuter.
  2. Under tiden skala lök och vitlök och finhacka. Stek löken tillsammans med köttfärsen till den får fin färg.
  3. Klicka i tomatpuré och blanda noga och lät fräsa någon minut till. Häll sedan över krossade tomater, köttbuljong, oregano, paprikakrydda, socker, salt och peppar. Låt koka med under lock i cirka 20 minuter.
  4. Torka av aubergineskivorna och stek på gyllene på båda sidorna.
  5. Vispa samman yoghurt, grädde, ägg, all riven ost, salt och peppar.
  6. Lägg aubergineskivorna i en form och fördela köttfärsen över aubergine-skivorna. Häll sist över äggblandningen.
  7. Ställ in i ugn i cirka 30-40 minuter på 225 grader.

Ät tillsammans med grönsallad och bröd.

2 kommentarer

  1. Hej har nu provat flera av fina recept och allt har blivit lyckat:)) måste man ha parmesan eller kan man ta vanlig riven ost? Tack för inspirationen

    • Hej Sara, tack för dina snälla ord – de gör mig jätteglad. 🙂

      Man måste inte ha parmesan, men gärna en smakrik ost, kanske prästost? Det smakar nog gott även med vanlig hushållsost. Beror ju på lite vad man gillar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*