Grekisk moussaka – släkt med tepsi kanske

Grekisk moussaka släkt med tepsi?

Moussaka – härliga smaker av aubergine, köttfärs och ost. Vi äter det som det är med lite sallad och med bröd. Lyxigt gott och väldigt enkelt att laga till.

Ingredienser cirka 4 personer: 
2 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
500 gr köttfärs
2 msk tomatpuré
1 brk krossade tomater
1 msk oregano
3 dl köttbuljong
0,5 msk paprikakrydda
1 tsk socker
1 krm peppar
0,5 msk salt
2 dl naturell yoghurt
1 dl mellangrädde
3 ägg
2 dl riven mozarella
1 dl riven parmesan
salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Skala aubergine och skär i tunna skivor – lägg på hushållspapper och strö över salt. Låt ligga så i cirka 20 minuter.
  2. Under tiden skala lök och vitlök och finhacka. Stek löken tillsammans med köttfärsen till den får fin färg.
  3. Klicka i tomatpuré och blanda noga och lät fräsa någon minut till. Häll sedan över krossade tomater, köttbuljong, oregano, paprikakrydda, socker, salt och peppar. Låt koka med under lock i cirka 20 minuter.
  4. Torka av aubergineskivorna och stek på gyllene på båda sidorna.
  5. Vispa samman yoghurt, grädde, ägg, all riven ost, salt och peppar.
  6. Lägg aubergineskivorna i en form och fördela köttfärsen över aubergine-skivorna. Häll sist över äggblandningen.
  7. Ställ in i ugn i cirka 30-40 minuter på 225 grader.

Ät tillsammans med grönsallad och bröd.

2 kommentarer

  1. Hej har nu provat flera av fina recept och allt har blivit lyckat:)) måste man ha parmesan eller kan man ta vanlig riven ost? Tack för inspirationen

    • Hej Sara, tack för dina snälla ord – de gör mig jätteglad. 🙂

      Man måste inte ha parmesan, men gärna en smakrik ost, kanske prästost? Det smakar nog gott även med vanlig hushållsost. Beror ju på lite vad man gillar.

Lämna gärna en kommentar :)