Naanbröd är ett platt indiskt bröd som kan tillagas både i ugn eller stekpanna. Riktiga naanbröd tillagas i en tannour-ugn precis som det irakiska brödet chubz al beit. Hemma hos oss lagar vi det i stekpanna.
Naanbrödet är perfekt till en mustisk indisk gryta eller soppa och kan användas till att skopa upp mat med. Jag har ett ägg i mitt recept vilket gör dem lite fylligare. Vill du ha lite smak på brödet kan du tillsätta hackad persilja i degen eller ha lite riven vitlök i smöret som du penslar på.
Får du över naanbröd kan du stoppa dem i frysen.
Ingredienser till cirka 8-10 naanbröd:
- 2 tsk torrjäst
- 1,5 dl varm mjölk
- 2 tsk florsocker
- ca 7,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl naturell yoghurt
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk olivolja
- 1 ägg
- smör
Så här gör du:
- Rör ihop jäst, varm mjölk och florsocker.
- Vispa upp ägget lätt.
- Blanda alla torrvaror och lägg ner med jästblandningen, glöm inte oljan!
- Knåda ihop till en elastisk deg och täck över och låt jäsa cirka 30-60 minuter.
- Värm upp en stekpanna, pannan ska vara torr.
- Ta upp en degbit och använd antingen händerna eller kavel och platta ut till ett bröd.
- Stek på medelhögvärme till brödet börjar få färg, vänd och stek på andra sidan.
- Smält smöret och pensla bröden på båda sidor.
* * *
Detta är inlägg #93 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.