Det dagliga brödet – Khubz al beit

Khubz al BeitI Irak äter man bröd till både frukost, lunch och middag. En måltid utan bröd är sällsynt och snudd på en hädelse. Kanske en överdrift men många serverar alltid bröd till måltiderna.

Det allra vanligaste brödet kallas kort och gott för Khubz al Beit som betyder ungefär ”husets bröd” och precis som med många andra rätter i Irak, ser recepten olika ut från hus till hus. Degen sätter man på jäsning strax efter frukost – då finns det nybakat till middag.

Det godaste brödet enligt mig är det som bakas i en speciell tannour-ugn (läs mer här >>). Det går att få till brödet hyfsat bra även i en vanlig ugn eller stekpanna, men riktigt samma sak blir det förstås inte. Och utan tannourugn kan vi inte kalla brödet tannour så därför får det här heta Husets bröd. Men nybakat bröd är ju alltid gott, oavsett hur det har tillagats, inte sant?!

Här kommer nog det enklaste receptet i världen på Khubz al Beit!

Ingredienser, cirka 12 bröd:
3 msk torrjäst/25 g färsk jäst
18-20 dl vetemjöl (man kan blanda i andra mjölsorter om man önskar lite grövre bröd: ex 2 dl råg/16 dl vetemjöl, prova gärna andra varianter som t ex dinkel och vetekli)
0,5-1 msk salt
8 dl ljummet vatten

Khubz al beit på jäsningKhubz al beit på jäsning

Så här gör du:

  1. Blanda ner alla ingredienser och knåda (eller kör i assistenten) till en jämn deg. Pudra lite mjöl över och låt jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  2. Fukta händerna (du slipper klibbet) och dela degen i 20 lika stora bollar och låt jäsa under duk ytterligare 30-45 minuter.
  3. Välj om du ska tillaga i stekpanna eller på plåt.

I STEKPANNA
Ska du laga brödet i stekpannan så ska det vara en torr panna på hög värme, jag ställde in på 5:an.

Khubz al beit i stekpannaKhubz al beit i stekpanna

  1. Kavla ut degen till en tunn ”pannkaka” på mjölat bakbord (om du är proffs använder du händerna som en pizzabagare – prova gärna, men det är svårt tycker jag).
  2. Lyft sedan över ”pannkakan” till stekpannan och stek först på ena sidan till det bildas bubblor i brödet (cirka 1 till 1,5 minuter). Du kan smygkika på undersidan med en stekspade om det ser ok ut. Vänd sedan brödet och låt steka ytterligare 30-45 sekunder. Lyft sedan bort brödet och låt det få svalna.


I UGNEN
Ska du laga brödet i ugnen så ska du använda en torr plåt och ställ in ugnen på 300 grader på grill.

Khubz al beit på plåtKhubz al beit på plåt

  1. Ha plåten i ugnen medan du kavlar ut degen till en rund ”pannkaka”.
  2. Ta ut plåten och lyft över ”pannkakan” till plåten och in i ugnen så högt det gå – tänk på att det ska finnas plats för bubblorna bara.
  3. Det tar ungefär samma tid att tillaga i ugnen, cirka 2-3 minuter – man får ha lite koll för när bubblorna reser sig går det snabbt till att brödet börjar få färg och är klart att tas ut. Låt därefter brödet svalna på bakduk.

Hoppas du vågar prova!

 

 

17 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*