En spännande efterrätt med härlig ostsmak och sötma. En stark kopp kaffe eller te passar mycket bra till.
Ingredienser till en normalstor ugnsform ca 30 x 40 cm:
1 pkt knafe (finns att köpa i butiker med sortiment från mellanöstern, jag har bara hittat dem i frysdisken, ser ut som spagetti men tunnare, se bild till höger)
5 pkt 125 g mozzarella
3 dl grädde
2,5 dl mjölk
3 msk majsstärkelse
200 gram smör
Sockerlag:
3 dl strösocker
2,5 dl vatten
5 kapslar kardemumma
citronsaft efter smak, jag pressar i halva
1 msk rosvatten eller apelsinblomvatten
Gör så här:
- Börja med sockerlagen. Blanda ihop allt och låt småkoka i cirka 10 minuter under omrörning. Allt socker ska lösas upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Smält smöret.
- Dela knafen i två delar. Fördela den ena halvan i en ugnsform 30×40 cm, dra isär trådarna noggrant.
- Ringla över det smälta smöret och blanda noga så all knafe kommer i kontakt med det smälta smöret.
- Blanda samman grädde, mjölk och majsmjöl och låt koka upp under omrörning. Låt småkoka till det tjocknar, rör hela tiden så att det inte bränns.
- Riv på rivjärn eller använd händerna för att fördela mozarellan över knafen och häll sedan på gräddblandningen. Fördela resten av knafen på samma sätt som tidigare. Använd handen och pressa försiktigt samman allt, det ska kännas sammanhängande och kompakt.
- Ställ in i ugnen på 180 grader till knafen börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna.
- Häll till sist sockerlagen över och skär upp i lagom bitar och servera.
Garnera gärna med hackade pistagenötter.
2 kommentarer