Kubbedegar av bulgur, ris och mannagryn

Kubbe av bulgurKubbe på ris (4 pers):
5 dl jasminris
1 stor tärnad potatis
1 msk salt
1 krm gurkmeja (ger lite färg)
1 tsk spiskummin mald (kan uteslutas)

Så här gör du:
Skölj riset noggrant och låt det stå i en halvtimme i kallt vatten (har du bråttom kan du hoppa över det steget, men riset bör åtminstone sköljas noggrant). Häll i gurkmeja, salt och den tärnade potatisen. Häll på kokande vatten så det täcker ris och potatis och någon centimeter över. Låt koka på fyran till vattnet kokat bort. Vrid ner till ettan eller tvåan och låt stå till riset är klart. Kör med mixer (lite tungjobbat, men gör grovjobbet bra) till en deg. Arbeta sedan med fuktad hand i riset så inga klumpar från potatisen finns kvar. Kubbedegen är klar att användas!

* * *

Kubbedeg på bulgur (ca 4 personer):
5 dl bulgur (finkornig)
2,5 dl mannagryn
salt och peppar
5 dl hett vatten

Så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör om. Häll i det heta vattnet och rör om ytterligare. Låt stå och dra cirka 15 minuter. Mixa sedan allt och tillsätt i en stråle mer hett vatten (om det behövs) till det bildas en hållbar deg. Knåda sedan med handen en stund och känn efter att degen håller ihop. Kubbedegen är klar att användas!

* * *

Kubbedeg på mannagryn (cirka 4 personer):
5 dl mannagryn
1,5 dl mjöl
1 tsk salt
2,5 dl hett vatten

Så här gör du:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll sakta ner det kokande vattnet under omrörning, det ska bli lite som play-do-deg. Låt vila i cirka 15 minuter. Kubbedegen är klar att användas!

* * *

 

En kommentar

  1. Pingback: Kubbe av bulgur fylld med köttfärs och pinjenötter | Irakisk mat

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*