Kycklinggryta med aprikos och mandlar (torshana, torshane)

Irakisk torshana, kycklinggryta med aprikoser

Den här söt-sura-rätten räknas som en de äldre rätterna som lagats sedan Babyloniens tid enligt kokboken ”Delights from the Garden of Eden”. Idag är det en populär rätt i södra Irak.

Ingredienser cirka 4 personer:
1 kycklinglår/person (annat kött går också bra)
1 gul lök
2 msk irakisk curry, recept*
0,5 brk kikärtor
3 msk socker
1 msk salt
2 dl torkad aprikoser
2 msk russin
1 kanelstång
4 kardemummakapslar
1 citron
1 dl mandel (ingen mandel i vår gryta eftersom vår dotter är allergisk)

*irakisk curry består av koriander, gurkmeja, spiskummin, kryddpeppar och paprika

Så här gör du:

  1. Lägg aprikosen och russinen i lite varmt vatten.
  2. Tvätta kycklingen och ta bort skinnet och fräs kycklingen i lite olja.
  3. Strimla lök och lägg i grytan tillsammans med curry och salt och stek till löken blir genomskinlig.
  4. Lägg i aprikoser, russin, kanelstång, kardemummakapslar, kikärtor, mandel, socker, citronjuice och häll på vatten så det täcker. Låt koka till kycklingen är klar, cirka 45 minuter.

Servera tillsammans med ris och en sallad.

* * *
Detta är inlägg #33 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*