Irak är en republik i Mellanöstern i sydvästra Asien. Landet gränsar till Saudiarabien och Kuwait i söder, Turkiet i norr, Syrien i nordväst, Jordanien i väst och mot Iran i öst. Landet har en kort kustremsa i Persiska viken.
Namnet Irak betyder ”två ådror”, vilket syftar på floderna Eufrat och Tigris. Området kallades för Mesopotamien under antiken, och betraktas allmänt som en av de första civilisationerna. Det var här skriftspråket började användas och det var även här hjulet uppfanns liksom tideräkningen som vi känner till idag; dygnets 24 timmar och årets 12 månader.
Irak är på många sätt ett unikt land och har en mycket händelserik historia. Idag förknippar man Irak med Saddam Hussein, krig och självmordsbombare, men landet är så mycket mer än det. Inom Iraks gränser ryms en mängd kulturer, religioner och folkslag, vilket också gör landet intressant och rikt.
På grund av den mångfald som finns i landet är det svårt att tala om en irakisk kultur eller fasta traditioner. Varje samhälle, stad och till och med familjestam kan ha sina egna traditioner. Men i stort har Irak liknande kultur och tradition som i övriga Mellanöstern.
Irak har cirka 24,7 miljoner invånare. Av dessa är cirka 75% araber. Den största minoriteten utgörs av kurder och är oftast bosatta i norra Irak; Erbil, Suleymaniya och Duhok, provinser som kurderna själva anser tillhör Kurdistan.
Majoriteten av befolkningen är muslimer varav de flesta är shiamuslimer. Södra Irak är shiamuslimernas centrum och här finns flera av shiamuslimernas heliga platser.
Irak är ett gammalt stamsamhälle där olika nomadstammar styrt olika delar av landet under en lång tid. Än idag är flera av de irakiska politikerna framträdande män ur olika stammar med rötter långt tillbaka i det irakiska styret.
I Sverige finns det gott om irakier, vilka har kommit i olika vågor. Idag utgör irakierna den näst största invandrargruppen i Sverige efter finländare.
Några milstolpar
Under 600-talet invaderade araber det persiskt styrda Irak och ungefär samtidigt kom majoriteten av befolkningen att konvertera till islam. Mellan åenr 644–656 styrdes hela det Islamiska riket av den tredje kalifen Othman.
Under 700-talet fram till 1200-talet var Bagdad ett intellektuellt center för den muslimska världen där många forskare, filosofer, poeter och författare verkade.
Under 1300-talet övertog det Ottomanska riket styret över Irak fram till första världskriget då det Ottomanska imperiet splittrades. Irak blev då ockuperat av Storbritannien vilka gjorde Irak till en monarki.
1932 blev Irak en självständig stat.
1958 blev Irak en republik då Abdul Karim Qasim tillsattes som president genom en militärkupp.
1968 kom Baath-partiet till makten genom en militärkupp ledd av Ahmad Hasan al-Bakr.
1979 tog Saddam Hussein över makten från Ahmad Hasan al-Bakr och under 1980-88 pågick kriget mellan Irak och Iran.
2003 Störtas Saddam och Bagdad invaderas av USA i en operation kallad ”Operation Iraqi Freedom” – Irakkriget.
2010 lämnade de sista utländska trupperna Irak. 50 000 soldater stannade dock kvar för rådgivning och utbildning av irakiska militärer i operationen ”Operation New Dawn” som året efter avslutades. Iraks folkvalda parlament utsågs och därefter Iraks president och premiärminister.
2011 skedde protesterna i Irak inspirerade av den tunisiska jasminrevolution. Protesterna riktades mot korruption och dåliga livsförhållanden. Fredagen 25 februari blev till Vredens dag och flera demonstrationer hölls på många platser i Irak. 1 maj förbjöds demonstrationer.
2012 blir det rekord i återvändare till Irak. Landet börjar stabiliseras och fler irakier återvänder hem.
2014 blir nytt valår och Fuad Masum blir vald till president. Statsminister Nuri al-Maliki säger upp sig och Haider al-Abadi tar över posten. Daesh klampar in landet och tar över stora delar av landet.
2015 irakierna fortsätter kampen mot Daesh och återvinner flera stora landområden.