Marockansk linssoppa

Marockansk linssoppa

Vi ÄLSKAR röda linser! Det är så himla gott att göra soppa på av det och med bara några få kryddförändringar blir det ändå stor variation mellan sopporna. Det kanske är därför soppan slagit så stort i mellanöstern? Det här är en marockansk variant, nästan snarlik med den irakiska där man inte brukar tillsätta vitlök och paprika. Vill du prova på en irakisk variant av linssoppa kan du göra det här.

Marockansk linssoppa

Ingredients

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 brk krossade tomater
  • 2-3 dl röda linser
  • 0,5 tsk paprika
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,25 tsk kanel eller låt en kanelstång koka med
  • 1 citron
  • salt och peppar efter smak
  • ca 7-1 liter vatten (beroende på hur du vill ha konsistensen)
  • ev hackad persilja (jag gillar att använda den gröna blasten på salladsblad)

Så här gör du:

  1. Hacka lök och vitlök och stek glansigt i lite olja.
  2. Lägg i kryddorna paprika, spiskummin och kanel och låt kryddorna steka med så de öppnar upp sig och ger ifrån sig doft.
  3. Lägg ner linserna, tomaterna och kycklingbuljongen och 7 dl vatten och låt koka i cirka 15-20 minuter. Rör då och då och kontrollera om det behövs mer vatten.
  4. Pressa ner citronen och smaka av med salt och peppar.
  5. Strössla lite persilja över soppan strax innan servering.

Ät tillsammans med ett gott brytbröd.

* * *
Detta är inlägg #6 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*