Mjöldessert (halawat taheen)

Halawat taheenHalawat Taheen är det arabiska namnet där halawat betyder ungefär ”sött godis” och taheen betyder mjöl. Den här mjöldesserten är en mycket gammal rätt som tillagats i princip på samma sätt genom århundraden. Den kan lagas till i ugn (med lite andra mått) eller göra som här – i kastrull.

Irakier älskar i regel den här rätten och som många andra rätter har varje familj sitt speciella recept och favorit-smaksättning.

Smaksättare kan vara citron, mandel, kardemumma, kokos, rosenvatten, valnötter etc.

Maken berättar att en del kvinnor efter sin förlossning gärna lagar och äter detta, man gör den lite lösare bara, nästan lika tunn som en soppa och sedan äter i en vecka.

Ingredienser för 4-6 personer:

2 dl rapsolja
2 dl vetemjöl

2 dl socker
5 dl vatten
valfri smaksättare (jag använde 1 msk rosenvatten)

nötter eller kokos till garnering

Så här gör du: 

  1. Häll oljan i en kastrull och låt det bli varmt.
  2. Rör ner mjölet och låt sedan sjuda på trean i cirka 15 minuter. Ha koll på kastrullen! Det måste röras om ofta så att det inte bränner fast. Blandningen kommer nu sakta att ändra färg från vitt till brunt.
  3. Under tiden mjölblandningen sakta sjuder blandar du vatten, socker och ev smaksättare i en annan kastrull och låter det koka upp. Låt det sjuda ett par minuter så att sockret löses upp.
  4. När mjölblandningen sjudit färdigt tar du av den från plattan och häller försiktigt i sockerlösningen (SE UPP! – DET KAN STÄNKA) samtidigt som du rör om. Det blir tjockt snabbt och om det känns för tjockt kan du hälla på lite mer hett vatten. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt sjuda ett par minuter till under omrörning.
  5. Häll upp på fat, släta till med baksidan av sked och garnera med dina favoritnötter eller vad du tycker är gott och låt det sedan svalna innan du serverar.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*