I Mellanöstern använder man ett mått kallat ”cup” och är ganska precis en kopp (mugg). Måttet har ett exakt värde, men enligt min erfarenhet bakar och lagar man mat mer på känsla än med exakta måttangivelser. Jag höftar gärna själv med mått om det är ett recept jag lagat förut och känner mig säker i, men är det ett nytt vill jag gärna veta exakt hur mycket av ingrediensen det ska vara.
Fahrenheit är ett annat begrepp som man kan stöta på om man t ex gillar att läsa utländska recept. Det vill man gärna översätta till celsius och är du som jag är det något jag inte har i huvudet utan måste varje gång kolla i en tabell. Det finns ett sätt att räkna ut det men jag är inte så förtjust i matte. Du som är sams med multiplikationstabellen kan börja med att dra av 32 av fahrenheitvärdet, multiplicera med 5 och dividera med 9, då får du antalet grader i celsius ((F°-32) x 5/9).
Det finns appar för detta, men jag har själv inte alltid telefonen tillgänglig så därför bestämde jag mig för att skriva ner de olika värdena och dela med mig av dem här.
Cup till deciliter
1/4 cup = 0,6 dl eller 4 msk
1/3 cup = 0,8 dl eller 5,3 msk
1/2 cup = 1,2 dl
3/4 cup = 1,8 dl
1 cup = 2,4 dl
1,5 cup = 3,5 dl
2 cup = 4,75 dl
3 cup = 7,0 dl
Några ugnstemperaturer i Fahrenheit till cirkaformat i Celsius:
120°F = 50°C
170°F = 75°C
200°F = 95°C
225°F = 110°C
250°F = 125°C
300°F = 150°C
350°F = 175°C
375°F = 190°C
425°F = 220°C
450°F = 230°C
475°F = 245°C
500°F = 260°C
525°F = 275°C
550°F = 290°F
575°F = 300°C
Foto copyright: Razmarinka