Det här receptet har min son lärt mig som i sin tur har lärt sig av vänner från Thailand. Jag trodde det skulle vara betydligt krångligare men är tvärtom lätt att tillaga. Säkert finns det varianter på detta och smaksättare också (vilket jag ska utforska framöver) men jag blev väldigt nöjd med riset. Precis som det irakiska/iranska sättet att laga ris där man får en ”riskaka” blir det även här knaprigt – på toppen.
Perfekt till detta blir kyckling i kokosmjölk med smak av basilika och lime. Recept hittar du här.
Ingredienser:
5 dl jasminris
vatten (beror på hur stor ugnsform)
2-3 msk rapsolja
1 msk salt
Så här gör du:
- Skölj riset ett par gånger.
- Lägg riset i en ugnsform och häll på kallt vatten så det täcker och når en centimeter över riset ungefär.
- Häll i matolja och salt. Rör om.
- Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
* * *
Detta är inlägg #45 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.
4 kommentarer