Persisk kebab kobide (kabab koobideh) tillagat i ugn

Persisk kebab kobide (kabab koobideh)Kebab kobide är en underbar rätt från Iran. Den består av färs, antingen nöt eller lamm eller en blandning av de båda. Kebab kobide smakar allra bäst när det grillas över en riktig eld, men det går faktiskt utmärkt att laga till det i ugnen hemma.

Grundreceptet till kebab kobide är köttfärs, salt, svartpeppar och lök – därefter kan man variera smaksättningen i det oändliga, t ex finhackade tomater, finhackad persilja, ägg, vitlök, saffran, paprika och spiskummin. Jag tycker det räcker gott med finhackad persilja och några bitar vitlök.

Persisk kebab kobide (kabab koobideh)

Som ni kanske läst förut gillar jag mat man kan äta med händerna och kebab kobide är onekligen en sådan rätt. Att stoppa lite kebab i ett pitabröd med storbladig persilja och fint strimlad röd lök… åh så gott! Vill du äta kebab kobide med ris ska du så klart laga det på persiskt vis, recept hittar du här.

 

Ingredienser:

 • 1 kg nötfärs
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 rejäl näve storbladig persilja
 • salt
 • svartpeppar
 • tomat som tillbehör
 • pepperoni som tillbehör

Så här gör du:

 1. Finhacka lök och vitlöksklyftor eller riv på ett rivjärn (grova sidan). Finhacka persiljan noggrant och blanda sedan väl samman allt med köttfärsen.
 2. Salta och peppra rejält (smaka gärna av), låt sedan köttfärsen stå i cirka i kylen i cirka en halvtimme (då blir det lite lättare att jobba med den).
 3. Fukta händerna och forma sedan avlånga kebaber och platta till dem något. Lägg dem sedan på en plåt med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
 4. Använd ett finger eller något annat att markera linjer på kebaben, men tryck inte helt igenom.
 5. Lägg tomater (hela eller delade) mellan kebaberna och finns det plats för pepperonin lägg dit dem också.
 6. Grilla i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Ta ut och vänd på kebaberna och ställ in i ugnen och grilla ytterligare 20 minuter.

 

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*