Idag läste jag att pilaff är en risrätt från mellanöstern där man först bryner riset och sedan kokar riset med kryddor och i buljong och insåg att det är nästan alltid så jag tillagar riset. Jag brukar alltid först steka riskornen i lite olja och häller sedan i hett vatten och låter det koka klart. Pilaff ska helst göras på rundkornigt ris och man kan även använda vetekorn, men i det här receptet har jag använt basmatiris och det blev hur gott som helst!
Pilaff hittar du i många fler kök än i det irakiska. I t ex Turkiet, Italien och Arika är det en traditionell rätt som ofta kan innehåll kött som t ex lamm eller kyckling men också skaldjur tillsammans med olika slags grönsaker, frukt och kryddor.
Den här pilaff-rätten rekommenderar jag att äta tillsammans med t ex kebab iroog eller annat kött. Kebab iroog är en kebab utan ”shish” och kanske mer likt en hamburgare för oss svenskar. Recept på detta kommer senare i veckan!
Ingredienser:
- 2 st aubergine
- 1 stor lök
- 2 st tomater
- 4 dl basmatiris
- kycklingbuljong (eller bara vatten)
- salt
- svartpeppar
- persilja
- mynta
Gör så här:
- Börja med att skölja riset rent från all stärkelse. Låt riset stå i kallt vatten.
- Tärna auberginerna och stek dem gyllenbruna i olja. Ta upp och låt fettet rinna av på hushållspapper.
- Finhacka lök och tomater och stek mjuka i lite olja, blanda ner auberginen och salta och peppra och ställ åt sidan.
- Häll av vattnet från riset och häll någon matsked olja i en kastrull och fräs på riskornen ett par minuter.
- Häll riset över auberginen och tomaterna och häll försiktigt över kycklingbuljong/vatten så det täcker. Rör inte om! Lägg på lock och låt sjuda på svag värme till allt vatten kokat bort.
- För att få riset lite fluffigare kan du lägga en kökshandduk mellan kastrull och lock när riset är klart och stänga av plattan och låt stå i cirka 15 minuter.
- Finhacka persilja och mynta och blanda försiktigt ner i riset. Häll upp på fat och servera genast.
En kommentar