Det här är ett av mina första minnen i min bekantskap med det irakiska köket. Det var spännande minns jag, kombinationen med de gröna små bönorna och sedan något jag aldrig smakat förut – dadelsås – som är ett måste som den serveras i de södra delarna av Irak. Yoghurt till blir pricken över i:et.
Idag lagar vi inte den här rätten lika ofta, men nu var det dags och smaken var precis som jag minns den!
Ingredienser:
4 dl mungbönor
4 dl basmatiris
1 gul lök
0,5 tsk gurkmeja
1 nypa spiskummin
1 msk salt
Så här gör du:
- Skölj av mungbönorna och lägg i kastrull och koka i cirka 40 minuter.
- Skölj bort all stärkelse från riset och låt stå i kallt vatten.
- Finhacka löken och lägg tillsammans med lite matolja, gurkmeja och spiskummin och låt fräsa glansigt, låt det ej brännas.
- Tillsätt mungobönorna och riset och häll på kokande vatten.
- Låt sjuda på medelvärme i cirka 30 minuter.