Ris med mungbönor (mash m’tubuq)

Ris med mungobönorDet här är ett av mina första minnen i min bekantskap med det irakiska köket. Det var spännande minns jag, kombinationen med de gröna små bönorna och sedan något jag aldrig smakat förut – dadelsås – som är ett måste som den serveras i de södra delarna av Irak. Yoghurt till blir pricken över i:et.

Idag lagar vi inte den här rätten lika ofta, men nu var det dags och smaken var precis som jag minns den!

Ingredienser: 
4 dl mungbönor
4 dl basmatiris
1 gul lök
0,5 tsk gurkmeja
1 nypa spiskummin
1 msk salt

Så här gör du: 

  1. Skölj av mungbönorna och lägg i kastrull och koka i cirka 40 minuter.
  2. Skölj bort all stärkelse från riset och låt stå i kallt vatten. 
  3. Finhacka löken och lägg tillsammans med lite matolja, gurkmeja och spiskummin och låt fräsa glansigt, låt det ej brännas. 
  4. Tillsätt mungobönorna och riset och häll på kokande vatten. 
  5. Låt sjuda på medelvärme i cirka 30 minuter.

 

 

 

Lämna gärna en kommentar :)