Här kommer ett enkelt recept på hur du kan göra riset lite festligare.
Ingredienser cirka 4 personer:
5 dl ris
2 nystan vermicelli (tunn krossad spagetti)
1 msk salt
2 msk olja
Kokande vatten
Så här gör du:
Skölj riset noggrant i ljummet vatten och låt sedan stå i nytt, kallt vatten, minst 20 minuter.
Häll oljan i en kastrull och bryt försiktigt sönder vermicellin i kastrullen. Låt vermicellin sakta stekas till den får färg – rör hela tiden. När vermicellin blivit brun tillsätter du det avrunna riset och låter det gå ytterligare en stund i kastrullen.
Tillsätt sedan kokande vatten så det täcker och en centimeter över. Häll i saltet och rör om noggrant. På med lock och låt koka på fyran till vattnet kokat bort. Vrid därefter ner till ettan och låt stå i cirka 15 minuter. Vänd sedan försiktigt riset i kastrullen så det luftas och lägg upp på fat och servera.
Lycka till!