Rispudding (riz bi haleeb, ruz bil laban)

Rispudding (riz bi haleeb, ruz bil laban)
Smaksätt din rispudding med nötter, mandel eller kakao

Rispudding är en efterrätt som serveras i princip på varenda kontinent. Här i Sverige är vi vana vid Ris à la Malta och risgrynsgröt till jul, men rätten är kanske allra störst i Asien där tillgången på ris är god.

Tips! Använd stansformar till att garnera, här lånade jag barnens ritmallar.
Använd stansformar till att garnera, här lånade jag barnens ritmallar. 🙂

Det finns många sätt att tillreda rispudding (riz bi haleeb) på. Vanligast är att man använder sig av grötris (rundkornigt) men även andra rissorter används ibland för att laga rispudding. Det gemensamma för rätten är att man använder ris förstås och att det kokas i antingen vatten, mjölk, kokosmjölk eller en blandning av t ex vatten och mjölk. I Portugal och Grekland tillsätter man t ex äggula. Ofta används smaksättare som vanilj, kardemumma, kanel, dadlar (används i Irak – Zarda wa Haleeb), pistagenötter, rosvatten och t ex honung men även andra kryddor som t ex muskot, choklad och ingefära förekommer. Hur söt desserten ska vara är en smaksak, det finns helt osötade varianter där man istället använder t ex russin eller söt saft medan man på andra håll gärna sötar ordentligt.

Ingredienser 6 personer:

  • 2 dl grötris
  • 1 l mjölk, 3%
  • 1 dl socker
  • 1 msk rosvatten
  • 1 msk apelsinblomvatten
  • pistagenötter och kanel till garnering

Så här gör du:

  1. Skölj riset noggrant.
  2. Koka upp mjölken och lägg ner avrunnet ris. Låt nu småkoka i cirka 30 minuter under omrörning.
  3. När det börjar tjockna häller du i socker och ros- och blomvattnet och rör om så det blandas väl.
  4. Häll upp i skål och garnera med kanel och/eller pistagenötter. Låt svalna och ställ gärna in det i kylskåpet, det är godast kallt tycker jag.

Tips! Rör ner en matsked nutella så får du en härlig chokladsmak på puddingen – dra gärna ner på sockret så det inte blir för sött bara.

Rispudding (riz bi haleeb, ruz bil laban)

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Rice_pudding

* * *
Detta är inlägg #63 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*