Tepsi (tepsi bedinjan) är en mycket populär rätt i hela Irak. Rätten består i regel av aubergine, potatis, lök tomater och vitlök. Tepsi kan lagas med färs, kött eller kyckling eller som vi har gjort här – helt vegetarisk.
Tepsi äts med fördel tillsammans med bröd men passar så klart även till ris. Gott till är sallad och gärna något salt. Vi brukar blanda ner saltgurka i salladen eftersom det är något hela familjen tycker är gott.
Ingredienser (ca 4–6 personer):
2 st aubergine
3 st potatis
2 st lök
3 st tomater
2 st paprika
1 st squash
2 citroner
ett par deciliter rapsolja till stekning
salt och peppar
Sås:
2 msk tomatpuré
4-5 dl kokande vatten
1 tsk citronsyra (eller saften från en citron)
salt och peppar
ev 1 buljongtärning
Så här gör du:
- Skär alla ingredienser i centimetertjocka skivor. Stek varje grönsak för sig.
- Börja med potatisen och stek den i lite olja på båda sidor till den fått färg. Ta sedan upp och lägg på papper och låt fettet rinna av. Fortsätt sedan med nästa grönsak.
- Lägg potatis i botten och fyll sedan på med ett lager grönsak och lägg citronerna överst. Salta och peppra mellan lagren.
- Häll över såsen och täck med folie och ställ i ugnen i 200 grader i cirka 40 minuter.
Servera med sallad och bröd eller ris.