Torkad fisk (masmota)

Masmota, torkad fisk

Torkad fisk är en älskad rätt i södra Irak. Man äter den till lunch tillsammans med bröd, lök och grönsaker. Om du frågar en irakier vad det smakar svarar han gott! Jag skulle säga att den smakar salt, surt och papper.

Man äter masmota genom att man tar bitar av fisk och lök och lägger i en bit bröd och sedan doppar brödet i såsen från grytan (margat).

Torkad fisk, Masmota

Många köper fisken färdigtorkad, andra torkar själv fisken hemma. Det luktar inte illa om fisken som man kanske kan tror, den luktar faktiskt inget särskilt i torrt tillstånd.

Att torka mat är den allra äldsta konserveringsmetoden och fisk som torkat håller mycket länge. I Norge är torkning en gammal tradition, i Sverige är nog lutfisken mest känd bland torkade fiskar.

Om du vill torka fisk hemma själv kan du räkna med att det tar minst tre dagar. Ta en torsk eller långa och vikt ut platt på rygg och rengör fisken noggrant. Gnid in hela fisken med salt. Värm ugnen till 180 grader och lägg fisken på ett galler i ugnen och låt den stå i 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt fisken ligga kvar. Upprepa proceduren i två dagar. Därefter ska fisken vara redo att användas.

Ingredienser:
1 torkad fisk
1 hackad lök
1 hel lök
1 tsk gurkmeja
0,5 msk fiskkrydda
1 krm kanel
2 st noomi basrah (torkad lime)
1 hel oskalad vitlök
2 st lagerblad
salt & peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Stek den hackade löken i några matskedar olja. Lägg i kryddorna och låt oljan öppna upp smakerna.
  2. Lägg i den torkade fisken och blanda runt med kryddorna. Häll sedan på kokade vatten så det täcker bra och lägg sedan i 1 hel lök, 1 hel vitlök, 2 st noomi basrah (torkad lime), 2 lagerblad. Salta och peppra efter smak.
  3. Låt koka cirka 60 minuter.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*