Turkisk pizza (lahmacun)

Turkisk pizza lahmacun

Det här är spännande för mig! Turkisk pizza ”Lahmacun” – det är inte som vilken pizza som helst inte! Jag tycker det är en slags blandning mellan langos och vanlig pizza med köttfärs. Bara ännu godare! Degen är jätteenkel att göra själv, men en vardag efter jobbet kanske man inte har tid för jäsning och då funkar det perfekt med färdigköpt deg, t ex Pop! Bakery pizza original har jättegod pizzadeg som är färdig att användas. Pizzorna kan ätas som de är men allra godast blir det med lite sallad, röd lök och en vitlökssås över. Mums!

Ingredienser till ca 4 pizzor:
200 g lammfärs
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tomat
1 näve persilja
10-15 basilikablad
10-15 myntablad
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 röd chili
0,5 citronsaft (eller 1-1,5 kryddmått citronsyra)
olivolja (om den känns torr kan man ha lite olivolja)
salt efter smak

Så här gör du: 

  1. Lägg vitlök, hackad gul lök och tomat, persilja, basilika, mynta och alla kryddorna samt saften från en citron i en mixer och mixa slätt.
  2. Häll ett par matskedar olja i en stekpanna och lägg i lammfärs, tomatpurén och mixröran. Stek på medelvärme till lammfärsen är klar. Rör ofta så att det inte klumpar sig. Om färsen känns torr kan man tillsätta lite olivolja.
  3. Ta fram degen och skär ut rundlar eller avlånga pizzor.
  4. Fördela köttblandningen tunt på pizzan, tryck till lite så att den fäster och se till så att färsen går ända ut i kanterna.
  5. Grädda längst ner i ugnen på 250 grader i cirka 8-10 minuter.
  6. Låt pizzorna svalna något innan servering.

Snabb vitlökssås: 
1-2 vitlöksklyftor
2 dl gräddfil
1-2 msk majonnäs
1 msk chiliketchup/vanlig ketchup
salt och vitpeppar efter smak

Så här gör du:

Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda samman ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Turkisk pizza - lahmacun

Om du ändå vill göra egen pizzadeg kan du använda dig av följande mått: 
25 g jäst
1 msk socker
2 dl ljummet vatten
5 msk olja
½ tsk salt
ca 5-6 dl vetemjöl

Så här gör du:

  1. Smula jästen i en bunke, lägg i socker och fingervarmt vatten och rör så att allt löses upp.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en smidig deg.
  3. Låt läsa under bakduk i 30 minuter.
  4. Baka ut små runda eller ovala pizzor.

* * *
Detta är inlägg #39 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.

2 kommentarer

  1. Gud vad kul med en blogg om irakisk mat!! Har verkligen saknat det! Kommer laga många av dina recept kan jag lova.

Lämna gärna en kommentar :)