Ugnsbakad fylld kyckling (dejaj mahshi)

Ugnsbakad fylld kycklingFylld kyckling (och andra djur) har man nog tillagat lika länge som man kunnat laga mat. Den äldsta kokboken som beskriver hur man tillagar en rätt som denna är en receptkollektion kallad Apicius. Boken är skriven på latin och skrevs någon gång under 100-talet. Marcus Gavius Apicius som var en stor gourmand och levde under kejsare Tiberius tid utpekas att vara kokbokens författare.

Precis som nu fyllde man även då djur med blandningar av grönsaker, ägg, örter, nötter, vete men också av innanmätet som legat där, t ex lever men också hjärna.

Fylld kyckling är en huvudrätt och tar sin tid att laga, men det är ändå enkelt att tillreda eftersom tiden handlar om att sakta tillagas i ugnen. Du hittar den här rätten i många arabiska länder, ex Libanon, Syrien, Palestina, Egypten, Jordanien… Självklart skiljer sig kryddningen åt mellan länderna, liksom vad man fyller kycklingen med. Här kommer i alla fall en variant på ugnsbakad kyckling. Hoppas du vågar prova!

Ingredienser (cirka 4 personer):
1 hel tinad kyckling
salt
peppar
3 dl basmatiris
2 st strimlade gula lökar
3 st hackade vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm gurkmeja
saften från 1 pressad citron
1 kycklingbuljong (1 tärning och cirka 6-7 dl vatten)
3 msk russin
4 msk skivad mandel (kan uteslutas)
1 näve hackad storbladig persilja

Så här gör du:

  1. Skölj bort stärkelse från riset och låt stå i kallt vatten. Under tiden tvättar du kycklingen noggrant in- och utvändigt. Salta och peppra både utsida och insida.
  2. Nu dags att tillreda riset. Vill du ha innanmätet lite kladdigt så gör du som beskrivet från A, i annat fall steker du lök och vitlök glansigt och kokar riset separat och blandar sedan det kokta riset med lök och kryddor. A. Bryn lök och vitlök i lite olja. Tillsätt sedan ris, spiskummin, kardemumma, kanel och salt och peppar efter smak. Låt fräsa vidare i cirka 5 minuter, rör då och då. Tillsätt kycklingbuljong och rör om, lägg på lock och låt koka på fyran i cirka 20 minuter.
  3. Blanda sedan i russin, persilja och citronjuice i riset, sänk värmen till tvåan och låt stå cirka 15 minuter så att smakerna blandas med varandra.
  4. Sätt på ugnen på cirka 200 grader. Fyll sedan kycklingen i både baken och i halsen med risblandningen och sy/knyt ihop öppningarna. Lägg kycklingen i en form och ringla lite olivolja över. Låt kycklingen sakta bakas i cirka 45 minuter. Sänk därefter värmen till 180 grader, vänd på kycklingen och låt bakas i ytterligare 45 minuter eller till den är klar. Man kan testa att sticka något i kycklingens tjockaste del och ser saften klar ut är också kycklingen det. Om det behövs, täck kycklingen med folie så att den inte bränns.

Serveras med en härlig grönsallad. Skyn och riset är gott att lägga i bröd tillsammans med en bit av kycklingen.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*