Köfte kommer ursprungligen från Turkiet men det här receptet är libanesiskt. Köfte är ett samlingsnamn för olika köttfärs-rätter och kan alltså vara gjort på både nöt, lamm eller kyckling men också vegetariska varianter finns.
Det här receptet kräver sin tid i ugnen men belöningen blir härliga smaker med väldoftande kött och potatis som sakta fått koka sig mjäll.
Ingredienser cirka 4 personer:
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 tsk sju kryddor
1 tsk paprikapulver
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar
4-6 potatisar
4-5 tomater
Sås
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
salt och peppar
Så här gör du:
- Blanda samman persilja, kryddor och köttfärs och platta sedan ut köttfärsen tunt i botten på en form.
- Skala och skär potatisen i 0,5 cm skivor. Lägg skivorna som ett lager över köttfärssblandningen
- Skär tomaterna i tunna skivor och lägg i lager ovanpå potatisen.
- Blanda samman tomatpuré, vatten och salt och peppar efter smak. Häll över tomatskivorna.
- Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 60 minuter, gärna längre.
Serveras tillsammans med ris eller ät med bröd. En sallad till blir perfekt.
* * *
Detta är inlägg #6 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015. (Denna dag blev det två eftersom jag slarvat i veckan. 🙂 )
4 kommentarer