Ugnsbakad köfte med potatis och tomat (kafta bel saniyeh)

Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh)Köfte kommer ursprungligen från Turkiet men det här receptet är libanesiskt. Köfte är ett samlingsnamn för olika köttfärs-rätter och kan alltså vara gjort på både nöt, lamm eller kyckling men också vegetariska varianter finns.

Det här receptet kräver sin tid i ugnen men belöningen blir härliga smaker med väldoftande kött och potatis som sakta fått koka sig mjäll.

Ingredienser cirka 4 personer:
400 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
1 tsk sju kryddor
1 tsk paprikapulver
1 msk salt
0,5 tsk vitpeppar

4-6 potatisar
4-5 tomater

Sås
3 msk tomatpuré
6 dl vatten
salt och peppar

Så här gör du:

  1. Blanda samman persilja, kryddor och köttfärs och platta sedan ut köttfärsen tunt i botten på en form.
  2. Skala och skär potatisen i 0,5 cm skivor. Lägg skivorna som ett lager över köttfärssblandningen
  3. Skär tomaterna i tunna skivor och lägg i lager ovanpå potatisen.
  4. Blanda samman tomatpuré, vatten och salt och peppar efter smak. Häll över tomatskivorna.
  5. Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 200 grader i ungefär 60 minuter, gärna längre.

Serveras tillsammans med ris eller ät med bröd. En sallad till blir perfekt.

Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh) Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh) Köfte med potatis och tomat (kafte bel saniyeh)

* * *
Detta är inlägg #6 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015. (Denna dag blev det två eftersom jag slarvat i veckan. 🙂 )

4 kommentarer

  1. Fereshteh

    Hej Lisa.
    Detta är än så länge enda irakiska receptet jag har testat. Det blev fantastiskt gott och ditt recept var enkelt att följa. Jag hade varken färsk persilja eller torkat utan fuskade med frust istället. Vidare hade jag inte de kryddorna du angivit men det blev gott ändå. Längtar tills jag provar på nytt med alla de ”rätta” ingredienserna som man ska ha i. Nu har jag siktat in mig på att prova många många fler av dina fina recept.

    • Hej Fereshteh! Tack för dina snälla ord, jag blir så glad att höra att recepten är enkla att följa, något jag försöker tänka på när jag skriver ner dem. Ha en fin dag!

  2. jättegott ! jag ska testa i veckan!

Lämna gärna en kommentar :)