Här kommer ett vegetariskt recept på vinbladsdolma, smaken är väldigt fin och mjuk och gillar man dill är det ett måste att pröva!
Ingredienser, cirka 4 personer:
0,5 burk vinblad
3 finhackade salladslökar
1 finhackad gul lök
1 dl pinjenötter
1 dl hackad persilja
1 dl hackad dill
1-2 msk granatäppeljuice (kan uteslutas)
saft från en citron eller 2 tsk citronsyra
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
salt och peppar efter smak
5 dl ris
potatis eller vinblad att ha i botten av kastrullen
Så här gör du:
Skölj riset väl och låt stå cirka 15 minuter i kallt vatten. Under tiden sköljer du av vinbladen och hackar upp alla grönsaker.
Blanda ihop hackad lök, salladslök, ris, pinjenötter, dill, persilja, citronsaft, salt och peppar.
Lägg ut ett vinblad med den ojämna sidan upp, ta en sked fyllning och vik ihop till dolma.
Lägg skivad potatis eller överblivna dolmablad i botten på en kastrull. Packa sedan dolman tätt, tätt intill varandra.
Blanda ut tomatpurén med lite hett vatten, salta och peppra efter smak och häll sedan över dolman och fyll på med vatten så det nästan täcker. Lägg på en tallrik så dolman hålls på plats medan det kokar sakta under lock i cirka 45-60 minuter.
Smaklig måltid!
Tips! Om du har många trasiga vinblad kan du lägga två på varandra.
2 kommentarer