Vegetariska dolma med paprika, mynta och persilja

Vegetariska dolmaDolma är en trevlig rätt, man kan äta den kall eller varm, som tillbehör eller som en hel måltid. Smaken skiljer också bland dolma, sura, välkryddade eller milda smaker av t ex örter. Ris brukar vara basen men sedan varieras innehållet lätt; kött eller vegetariskt, svamp eller bönor. Det är bara fantasin som sätter gränser och vad man själv gillar som avgör. Höljet till dolma varierar också, det kan bestå av t ex vinblad, vitkål, lök, tomat, aubergine, zucchini, potatis… 

Färska vinblad till att göra irakiska dolmaFärska vinblad ihoprullade, nu ska det kokas dolmaIdag testade jag att göra dolma på färska vinblad för första gången. Det var lite knepigare att hålla ihop dolmen men resultatet blev lika bra om inte bättre än med konserverade/vacuumförpackade vinblad. Denna gång blev det vegetariska dolma med fyllning av ris, paprika, mynta och persilja och en hel del lök. Gott! 

Ingredienser
1 pkt vinbladsdolma (färska, på burk eller vacuumförpackat)
3 dl basmatiris
1 gul lök
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 dl färsk mynta
1 dl färsk bladpersilja
1 röd paprika
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
3 msk granatäpplesirap
1 citron

Sås
2 msk tomatpuré
1 dl olivolja
Salt
Peppar

Du behöver också
Potatis (eller vinblad) till botten av kastrullen för att det inte ska bränna fast.
Tallrik som ska fungera som tyngd på dina dolma, detta för att dolman inte ska vecklas upp av det kokande vattnet.

Så här gör du: 

1. Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre.

2. Tvätta av vinbladen noggrant.

3. Hacka lök, vitlök salladslök, paprika och blanda med riset. Finhacka mynta och persilja och blanda ner med riset. Lägg i salt och pressa över citron och häll i granatäppelsirapen.

4. Skala potatis och skiva 1 cm skivor (eller använd vindblad) och fyll botten av kastrullen.

5. Skär bort eller klipp av stjälken på vinbladet. Lägg 0,5-1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt sedan rulla så spänt du kan. Placera rullen i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt.

6. Dags att blanda ”såsen”! Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolman och häll sedan olivoljan över. Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ditt fat så att dolman ligger kvar. På med lock och låt koka på medelvärme i cirka 60 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*