Spagetti-dessert, vermicelli (halawat sha’riyya)

Shaarya, spagettidessertHalawat sha’riyya är en omtyckt efterrätt som består av vermicelli, (en slags tunn spagetti), socker, kardemumma och ev smaksättare. Det är inte bara i Irak man äter detta, även i Indien är söt spagetti en favorit.

Rätten ser enkel ut men är överraskande god. Under månaden Ramadan brukar den serveras varje dag.

Ingredienser (4 personer):
1 msk smör
1 msk rapsolja
6 st vermicelli-nystan
5 dl varmt vatten
2 dl socker
0,5 tsk kardemumma (egenmald ger bäst smak)

Valfri smaksättare; 1 kapsyl rosvatten/apelsinvatten, krossade valnötter eller pistagenötter.

Så här gör du: 

  1. Smält smör och olja i en kastrull.
  2. Fördela nystanen i kastrullen (använd handen och krossa försiktigt). Nu ska vermicellin sakta stekas bruna under omrörning. Se upp så de inte bränns.
  3. Häll i 5 dl kokande vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda med lock i cirka 5 minuter
  4. Tillsätt socker, kardeumma (och ev smaksättare). Rör om så allt blandas och låt det sedan under lock ytterligare några minuter till all vätska är borta. Fortsätt till Vermicellin ser blank ut och känns ”kladdigt”.
  5. Lägg upp vermicell och servera eller strössla med krossade pistagenötter innan servering.

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*