Halawat sha’riyya är en omtyckt efterrätt som består av vermicelli, (en slags tunn spagetti), socker, kardemumma och ev smaksättare. Det är inte bara i Irak man äter detta, även i Indien är söt spagetti en favorit.
Rätten ser enkel ut men är överraskande god. Under månaden Ramadan brukar den serveras varje dag.
Ingredienser (4 personer):
1 msk smör
1 msk rapsolja
6 st vermicelli-nystan
5 dl varmt vatten
2 dl socker
0,5 tsk kardemumma (egenmald ger bäst smak)
Valfri smaksättare; 1 kapsyl rosvatten/apelsinvatten, krossade valnötter eller pistagenötter.
Så här gör du:
- Smält smör och olja i en kastrull.
- Fördela nystanen i kastrullen (använd handen och krossa försiktigt). Nu ska vermicellin sakta stekas bruna under omrörning. Se upp så de inte bränns.
- Häll i 5 dl kokande vatten och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda med lock i cirka 5 minuter
- Tillsätt socker, kardeumma (och ev smaksättare). Rör om så allt blandas och låt det sedan under lock ytterligare några minuter till all vätska är borta. Fortsätt till Vermicellin ser blank ut och känns ”kladdigt”.
- Lägg upp vermicell och servera eller strössla med krossade pistagenötter innan servering.
Hej!
Underbar blogg 🙂
Jag är svenskfödd irakier och det är skönt att se att alla mammas recept finns någonstans (Även om arabiska recept skiljer sig från mamma till mamma haha)…
Min pappa brukade göra halawa på morot. Jag har försökt googla, men hittar bara indisk halawa och de bilder som visas på den på minner mig inte om den han gör. Hans är helt slät. Men jag börjar bli skeptisk till om det faktiskt är ett arabiskt/irakiskt recept eller inte. Är det något du känner igen?
Hej Sara, vad roligt att du gillar bloggen. 🙂 Jag känner igen det där med morot… men minns inte riktigt hur eller var. Ska höra med släkten om någon känner igen detta. Återkommer i så fall till dig. : )
Kan det vara sån här?
http://yemeniyah.com/2012/01/21/halawat-guzar-carrot-dessert-%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%88%D8%A9-%D8%AC%D8%B2%D8%B1/
De ska jag testa idag! Tack för tipset Nikki. 🙂