Auberginegryta (margat bedinjan)

Godaste auberginegryta (margat bedinjan)

Aubergine är en populär grönsak (släkting till potatisen) i Irak och en favorit även i vår familj. Grönsaken återfinns i många irakiska maträtter och ett av våra favoritrecept är just auberginegryta.

Aubergine kan tillagas i alla möjliga former; stekt, rostad, bakad, kokt, gratinerad eller panerad. Ofta tillagas den med olivolja och tomat. Moussaka, den grekiska nationalrätten, är ett välkänt recept där man använder aubergine.

I somras såg jag att man kunde köpa frön och så aubergine själv – något jag ska testa kommande vår! Tänk att få plocka sin egenodlade aubergine!

Ingredienser 4-6 personer:

 • 2 stora aubergine
 • Bitar av lammkött
 • 1 hackad lök
 • 4–5 msk tomatpuré
 • Gurkmeja
 • Salt
 • Citronsyra (eller saften från en citron)

Så här gör du:

 1. Börja med att skala auberginen och skär i cm-tjocka skivor. Salta skivorna på båda sidor och låt ligga minst en halvtimme – det hjälper mot att auberginen inte ska suga åt sig så mycket fett vid friteringen.
 2. Torka av skivorna och stek dem sedan i olja tills de får fin färg och lägg upp på hushållspapper.
 3. Gnid in köttet med salt och gurkmeja och bryn sedan bitarna runt om i en kastrull. Tillsätt därefter lök och låt fräsa med tills den blir glansig. Därefter lägger du i tomatpurén och fräser vidare tills allt vatten är borta ur tomatpurén.
 4. Lägg i aubergineskivorna och fyll på med vatten till det täcker och låt koka till köttet är mört. Rör om lite då och då och se om det behövs mer vatten. Är grytan för tunn kan du ha i lite mer tomatpuré.
 5. Smaka av med salt och citronsyra.

 

Serveras med ris eller ät grytan med pitabröd.

Godaste auberginegrytan

 

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*