Bache, nationalrätten

Obs! Läs inte detta om du inte vill se slaktbilder av får eller är kräsmagad.
Och voila! Bache färdigt på tallriken

”Bache” är en maträtt som jag inte har lagat och inte heller kommer att pröva på. Jag har blundat och smakat och tycker att det är gott, men för mig som inte är van vid så detaljerade djurdelar har svårt att njuta av rätten på det sätt som bache egentligen förtjänar.

Under vår resa till Irak fick jag vara med om hur bache tillagas – från scratch. Om du inte tål att se slakt rekommenderar jag dig att läsa om något annat, till exempel om noomi basra som också är väldigt specifikt för Irak. Längst ner i inlägget här finns bilder som visar hur bache blir till.

Jag tänker inte skriva ner något recept utan bara kort berätta att bache består alltså av ett fårhuvud som kokats tillsammans med kryddor, lök och noomi basra (torkad lime). Det kokas till att köttet blir mört och kan petas bort med kniv. Allt läggs sedan på bröd som fått suga åt sig av den buljong man kokat huvudet i (kallas för tashriba). En del tillagar även fårmage som fylls med ris och små lammbitar av kött och serveras tillsammans med fårhuvudet.

Bache påstås ge stora hälsofördelar eftersom det sägs innehåller höga halter av selenium vilket skulle kunna hjälpa till vid astmaanfall. Det är också rikt på protein, något för er som LCHF:ar alltså!

Fåret som ska till slaktSlakten har skett och allt tas till varaBache görs av fårhuvudetMan kokar huvudet och plockar sedan huvudet rentDärefter delas huvudet i portionsbitarOch voila! Bache färdigt på tallriken

En kommentar

  1. Hej och tack för en fantastisk blogg med mycket inspiration.
    Är själv gift med en irakisk man och han vill så gärna äta bache men jag hittar inget bra recept har du något förslag Hur jag ska tillaga och vad jag behöver
    Kram Aisha

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*