Biryani, pyttipannan från Mongulriket

BiryaniBiryani är en risbaserad rätt som kan varieras genom att man antingen använder kyckling, fisk, ägg, kött eller gör den helt vegetarisk. Namnet biryani kommer från det persiska ordet ”beryan” som betyder friterad/rostad.

Biryani är inte från Irak som jag trodde först och det sägs att rätten skapades i köket hos det indiska kejsardömet Mongulriket* under 1500-talet.

Rätten är populär i hela mellanöstern och varje familj har förstått sitt eget sätt att göra den här rätten.

När jag var i Sharja, Förenade Arabemiraten, smakade jag den godaste biryani jag någonsin ätit – den innehöll scampi och var otroligt läcker för öga och gom. Jag ångrar så att jag inte frågade om recept. Visst ser det gott ut?!

Biryani med scampi

Till biryani använder man basmatiris och härliga kryddor. Man kan lyxa till det med saffran om man vill annars ger gurkmeja en fin färg till riset.

I det här receptet har jag använt köttfärs och gillar man inte det kan man byta till kyckling, tärnat kött, fisk eller ha den vegetarisk. Detsamma gäller egentligen övriga ingredienser också, jag använder här t ex ärtor och russin, men det går lika bra byta ut eller ha extra tillbehör som paprika, majs, vermicelli, lök mm.

När det gäller smaken finns det färdiga biryani-kryddor att köpa i butiker som säljer mat från Mellanöstern. Jag har sett att även Hemköpt har Biryani-krydda från ”Gröna bladet”.

Ingredienser för cirka 6 personer:

  • 5 dl basmatiris
  • 1 kycklingbuljong (kan uteslutas)
  • 400 g köttfärs (lamm eller nöt)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök
  • 3 potatisar
  • 1 dl sultanrussin
  • 1 dl ärtor
  • 1 msk biryani-krydda (finns i butiken med sortiment från mellanöstern, eller gör din egen irakiska biryani-krydda)
  • 1 tsk torkad lime
  • salt & peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Börja med riset. Skölj det noggrant och låt stå minst en halvtimme.
  2. Potatisen är nästa steg – som du tärnar och kokar eller friterar i olja. Häll av vattnet eller låt tärningar rinna av på lite papper om du friterat dem.
  3. Därefter hackar du lök och vitlök och steker tillsammans med köttfärsen i en stekpanna med lite olja till den börjar få färg. Krydda med biryani-krydda, lime, salt och peppar och låt steka till den blir färdig. Ta upp köttfärsen ur pannan.
  4. Häll i någon matsked olja i stekpannan, nu är det dags för ärtor och russinen. De ska inte brynas – bara få bli lite glansiga och öppna upp sina smaker. Häll i köttfärsen och ställ åt sidan.
  5. Nu kan du koka riset. Häll ett par matskedar olja i en kastrull och ett par bitar gul lök. Låt löken bli svart och ta sedan upp den. Lägg i det avrunna riset och stänk i lite gurkmeja för att ge lite färg. Blanda och rör om då och då till riset känns börjar kännas lite klibbigt. Lägg i 1 msk salt och häll på het kycklingbuljong (eller vanligt kokt vatten med en buljongtärning) så det täcker och någon centimeter över. Rör om noggrant och låt koka på fyran till allt vatten kokat bort. Vrid därefter ner till ettan och låt stå i cirka 20 minuter.
  6. Innan du blandar samman allt är det gott att stänka lite mald kanel på riset. Rör om noggrant så det sprider sig i hela kastrullen. Blanda sedan ihop köttfärsblandningen, potatisen och riset och lägg upp på ett stort fat.

Serveras med sallad och goda tillbehör till är turkisk yoghurt och dadelsås.

Källa: Wikipedia

 

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*