Ett enkelt recept med dadlar och valnötter. Givetvis kan du fylla med andra nötter eller vad du nu tycker passar ihop med dadlar. Den här kakan är smaksatt med fänkål och sesamfrön som är typiskt irakiskt, det ger en lätt lakritston åt dadlarna.
Ingredienser:
1 pkt torkade dadlar
valnötter
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk sesamfrön
olja att steka i
Tips: Om du inte gillar fänkål eller sesamfrön kan du smaksätta dadlarna med t ex rosvatten, kanel eller kardemumma.
Så här gör du:
- Rensa dadlarna från fästen och kärnan.
- Stek dadlarna mjuk som kola i lite olja, man får arbeta ganska hårt med dadlarna innan den blir mjuk. Blanda ner fänkåls- och sesamfröna.
- Ta upp och låt svalna något.
- Använd plastfolie för att kavla ut dadeldegen eller som jag gjorde – använda händerna att bara trycka degen platt.
- Strö en ”gång” med hackade valnötter och nu till det svåra – att rulla till en fin rulle. Har du en sushimatta hemma blir den en utmärkt hjälp till att få ihop rullen ordentligt. Du kan också använda en handduk.Ställ kallt i kylskåp i cirka 30 minuter. Skär upp i lagom stora bitar.
* * *
Detta är inlägg #8 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015.
2 kommentarer