Dahina är ett traditionell irakiskt bakverk som påminner lite om en väldigt söt kola. Det sägs att den bästa dahinan säljs i Najaf, södra Irak och många kallar också rätten för ”halawa Najafiyya”. De som besöker Najaf har alltid förväntningen på sig att de ska ta med dahina hem till familj och vänner.
Prova gärna att smaksätta dahinan med t ex lite lakritspulver – jättegott!
Ingredienser:
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl rapsolja
- 3 dl socker
- 2 msk dadelsirap (eller honung)
- 5 dl mjöl
- 1 tsk mald kardemumma
- 3-4 dl kokosflingor
- 2 dl valnötter (kan uteslutas)
- aluminiumfolie
Så här gör du:
- Blanda mjölk, rapsolja, socker och dadelsirap i en kastrull och koka upp. Låt den försiktigt koka i cirka 10 minuter under omrörning.
- Ta av kastrullen från plattan och använd elvisp för att blanda i mjölet, ta i lite i taget. Avsluta med att lägga i kardemumman och rör om.
- Smörj en form (eller använd bakplåtspapper) och strössla med ungefär hälften av kokosflingorna. Ringla sedan smeten över kokosflingorna. Vill du ha valnötter i – tryck ner halvor på lagom avstånd från varandra. Avsluta med kokosflingorna överst.
- Täck formen löst med folie och ställ in i ugnen på 170 grader i cirka 45 minuter.
- Ta ut och låt dahinan svalna helt, skär sedan ut fyrkanter och servera.
Ursprungsreceptet till dahina hittar du här (eng):
* * *
Detta är inlägg #100 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 17 maj 2015. Phu! Äntligen klar!