Geymar – gräddfrukost (gemar, geimar, kaymak, qeymar)

Geymar, irakisk gräddeGeymar är en gammal rätt och äts i hela mellanöstern och även i en del öststater. Geymar kan nog liknas vid vår svenska vispade grädde och precis som vår grädde används geymar också i bakverk som tårtor eller t e x dadlar och aprikoser som delas itu och fylls med grädden.

Geymar kan spåras ända tillbaka till 3000 år f.Kr. I Turkiet på 1570-talet var kvinnor förbjudna att handla i geymar-butiker och enbart förbehållet för män. På 1700-talet blev det en geymar-era och mer än 40 butiker öppnades i huvudstaden Istanbul*.

I Irak äter man gärna geymar till frukost. Man serverar geymar tillsammans med bröd, sylt, honung eller dadelsås. Man doppar brödet i geymar och sedan i något sött eller ringlar honung direkt över grädden. Man kan också strö lite pistache-nötter, valnötter eller mandel över. Gott att dricka till är starkt te. En del toppar kaffet eller teet med lite geymar.

Valnötter med honungMånga lagar geymar själva hemma, även om det finns färdigt att köpa i affären. När vi var i Nasiriyah, södra Irak, kunde man köpa det på torget från stora silverbrickor men även av bönder som kom och knackade på dörren och sålde.

Den här gräddiga, krämiga, tjocka grädden lagas normalt enbart på fet buffelmjölk och här i Sverige där det inte är så vanligt med bufflar finns det några sätt att försöka efterlikna geymar. Det vanligaste sättet är att låta mjölk och grädde sakta sjuda på svag värme utan lock i cirka en timme och sedan ställa kastrullen på ett svalt ställe där den långsamt får svalna. Lagar man geymar på kvällen så har man till frukost dagen efter.

Det översta lagret som bildats dagen efter är det som kallas för geymar. Antingen stjälper man upp det på ett fat eller så kan man lyfta upp det med hjälp av en hålslev eller liknande. Av gräddblandningen som blir kvar kan man antingen koka en ny sats geymar eller göra yoghurt av det.

Ingredienser: 
1 liter röd mjölk
5 dl vispgrädde

Så här gör du: 

  1. Blanda grädde och mjölk i en hög kastrull och låt det koka upp under omrörning. När mjölkblandningen börjar stiga tar du av kastrullen från plattan och flyttar över till en annan platta som håller en svagare temperatur (jag använder 3:ans värme med tjockbottnad kastrull).
  2. Låt nu gräddblandningen sakta sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 timme. Rör INTE om under tiden.
  3. Flytta sedan kastrullen försiktigt till en sval plats, balkongen eller kylen och låt den stå där till nästa dag. Glöm inte att lägga på ett lock!
  4. Efter ett dygn/natten ska ett lager geymar ha bildats. Lossa det runt kanterna med hjälp av en kniv och flytta över till ett fat.

Lycka till!

PS. Det finns snabbare sätt än detta, man kan t ex koka mjölk och grädde och sedan tillsätta majsmjöl och jag har också sett ett recept där man blandar vispad grädde med gräddfil och florsocker.

* http://ifood.tv/asian/kaymak/about

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*