Geymar – nytt recept (gemar)

Geymar, gemar, irakisk delikatessfrukostFick tips på ett youtubeklipp där tillagar Geymar (se nedan). Geymar är en irakisk delikatess som man gärna äter till frukost tillsammans med bröd och något sött, t ex honung – vill man gå steget längre tillsätter man lite valnötter på sidan om.

Igår prövade jag detta fast med mina mått och det blev betydligt mer geymar jämfört med mitt tidigare recept. Jag rekommenderar det varmt!

Ingredienser:
1 liter 3%-ig mjölk
5 dl vispgrädde

Så här gör du:

  1. Häll allt i en kastrull och låt det koka upp.
  2. Häll sedan över på en ugnsplåt med kanter och placera plåten på två av plattorna med ettan på.
  3. Låt stå så i cirka 1,5 timme och låt den sedan svalna.
  4. Flytta sedan plåten försiktigt till kylen för att få stå till sig till morgonen då det blir dags att avnjuta den.
  5. På morgonen skär du runt om kanterna och delar upp det i cirka 4 längder som du försöker rulla ihop med hjälp av en gaffel och sked (eller annat du tror fungerar bättre).

Servera ihop med flytande honung eller sylt och lite krossade valnötter. Ät alltsammans med bröd. En kopp te eller kaffe till gör pricken över i:et!

Geymar, gemar, irakisk delikatessfrukost

Här är youtube-klippet, dessvärre på engelska men jag tror man kan förstå ändå – han i filmen använder 1 liter mjölk och 1 liter vispgrädde.

4 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*