God linssoppa med köttfärs

God linssoppa med köttfärsVår familj älskar linssoppa och det är nog den soppa som oftast återkommer på vårt matbord. Visste ni förresten att linssoppan har en egen dag? Det tycker jag känns helt rätt – linssoppa är en gammal rätt och återfinns i otroligt många länder. Det är nog lättare att säga var rätten inte finns än att räkna upp alla – t.o.m på Gotland har det odlats en variant av lins.  Vilket datum det är? Skriv upp 12 april i din almanacka så det kan firas. Förslagsvis med en linssoppa. 🙂

Ingredienser 4-6 personer:
125 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser
4 msk tomatpuré

1 st grönsaksbuljong
1-2 msk finhackad persilja
3 lagerblad
2 dl kikärtor
0,5 dl vermicelli (små spagetti)
0,5 msk curry
1 msk balsamvinäger
1 stänk kanel
salt
svartpeppar
vatten

Så här gör du: 

Bryn köttfärsen, finhackad lök och vitlök i en kastrull, krydda med curry och kanel.

Fräs någon minut och lägg sedan i tomatpuré, finhackad persilja och vermicelli. Låt fräsa någon minut under omrörning.

Häll på kikärtor, avsköljda röda linser, grönsaksbuljong, balsamvinäger och lagerbladen och vatten och låt koka på medelvärme till linserna blivit mjuka, cirka 20 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer

  1. Lennart Svanberg

    Är det 1 liter grönsaksbuljong?

    • Hej Lennart! Jag tog en grönsaksbuljongtärning. Vattenmängden beror lite på hur man gillar konsistensen, men en liter är nog ganska bra att börja med till detta recept. Linserna sväller under koktiden och vermicellin hjälper också till. Ev kan man behöva få spä ut soppan. Jag gillar den lite tjock.

  2. Den här blev sjukt god, även om man som jag råkade ta 400g köttfärs istället för 125g, samt bytte ut kikärterna mot canellinibönor… Tack!

    • Haha, ja så kan det gå ibland. 🙂 Vad bra att det smakade gott ändå – ska testa ditt tips med canelloni-bönor. Trevlig påsk!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*